JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
hu >> Hirek >> cukormentes-laboratoriumi-almodozas

Cokormentes laboratóriumi álmodozás

Sidebar Image

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által rendezett Magyarország Cukormentes Tortája versenyen ezúttal az Álmodozó nevezetű, békebeli hangulatot idéző alkotás nyert, az Eurofins laborjábantörtént vizsgálatból pedig kiderült: egy szelet energiatartalma 231,1kcal, míg szénhidrátértéke 13,7 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet. A Labratorium.hu összeállításában annak járt utána, hogyan is jött ki ez az eredményt? Mi minden történt az Álmodozóval a kémcsövek között?

Az élelmiszerek cukortartalmának meghatározása általában ugyan nem bonyolult feladat, viszont már némileg összetettebb, amennyiben nem csak étkezési cukorról van szó, hanem a különböző további cukrokra, szaknyelven mono- és oligoszacharidokra, a jelenlévő cukoralkoholokra is kíváncsiak vagyunk. A sütiben lévő összes szénhidrát mennyiségének meghatározásához például az egész tortaszeletnek és a benne lévő összes összetevőnek izgalmas vizsgálatokon kell átmennie – mondta el a Laboratorium.hu-nak Balázs Gábor, az Eurofins Food&Feed Testing Budapest Kft. laboratóriumvezető-helyettese.

Sütihorror, tortamatek

Egy sütemény nem csak cukorból, illetve jelen esetben cukorhelyettesítőkből áll. Az édes íz –kedvelése velünk születik, ennek az eléréséhez használt cukoralkoholoknak is lehet számolandó energiatartalma – és nem hagyhatjuk ki a többi összetevő vizsgálatát sem. Ezeket azért is kell vizsgálni, hogy meghatározhassuk a tényleges kalória és szénhidráttartalmat egy kis számolással – magyarázta  a szakértő.

A hagyományos laboratóriumi eszközök (lombik, kémcső, pipetta) használata mellett a vizsgálólaboratórium Magyarország Cukormentes Tortájának elemzése során felvonultatja a legmodernebb arzenálját is.

Az egyes cukor összetevőket (szacharóz, fruktóz, glükóz) és cukoralkoholokat (xilit, eritrit) a laboratóriumban folyadékkromatográfiásan választja el és határozza meg. Itt a cukrok például oldatba kerülnek, majd egy akadálypályával teli oszlopon pumpálják át őket, hogy a végén a különböző időpontban a célhoz, jelen esetben a detektorhoz érkező cukor-komponenseket azonosítani lehessen, és pontosan meghatározni mennyiségileg is. Titrálásos módszerrel lehet például az összes cukormennyiséget megmérni. Ennek köszönhetően állapítható meg teljes biztonsággal a torta cukor-összetétele és azok mennyisége is beleérve a különböző cukoralkoholokat is, melyek a megfelelő édes íz kialakítását segítik.

Az élelmi rostok mérésesorán a tápcsatornában található közeget és folyamatokat enzimekkel modellezve a mintát „megemésztik”, a visszamaradt részt hamvasztják és a hamutartalmát megmérik. Ebből határozzák meg az élelmi rost mennyiségét. Az édes ízzel szembenálló savasság, egy sav-bázis titrálással lett meghatározva. A jelen esetben krémes zsírfrakció kinyerése és mennyiségi meghatározása egy modern, automata mikrohullámú roncsoló segítségével történt, a fehérjetartalmat ugyancsak egy automata rendszer, egy modern titráló berendezés segítségével határozták meg. A sótartalomnál pedig a Nátrium atomot mérték a szakemberek a hagyományos elemanalitika szerint (a gerjesztett atomok és ionok induktív csatolású plazma segítségével állíthatók elő és mérhetők). A szervetlen anyag mennyiség, pedig mint hamutartalom, a torta teljes elégétesével értük el egy kemencében, amíg csak tiszta hamu nem maradt belőle.

Az így elvégzett vizsgálatok után az összes szénhidrát mennyiségét közvetett számolással határozzák meg. Ez azt jelenti, hogy minden alkotó részt (zsír, fehérje, hamu, szárazanyag, élelmi rost, …) külön-külön meghatároznak, és a teljes tömegből kivonva az alkotóelemek tömegét, a fennmaradó részt veszik az összes szénhidrát tartalomnak.

A Eurofins laborjában történt vizsgálatból kiderült: egy szelet „Álmodozó” energiatartalma 231,1kcal, míg szénhidrátértéke 13,7 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet, de mindenkinek ajánljuk, aki ügyel arra, milyen összetevőkből áll, és megfelelően ellenőrzött termék az, amit elfogyaszt.

Az Eurofins a világ vezető élelmiszer- és takarmányvizsgáló laboratóriumi csoportja, amely a legmodernebb analitikai technikák átfogó skáláját alkalmazza. A csoport élelmiszer-vizsgáló laboratóriumok és kompetenciaközpontok globális hálózatát építette ki, amelyek évente több mint 450 millió vizsgálatot végeznek az élelmiszerek biztonságosságának, összetételének, eredetiségének, eredetének, nyomon követhetőségének és tisztaságának megállapítására.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel. Az idei győztes az “Álmodozó”, alkotója Kovács Alfréd a váci Édes Vonal Cukrászda cukrásza, aki tavaly a Magyarország Tortája díjat nyerte el. Az “Álmodozó”, békebeli hangulatot áraszt, felidézi olyan klasszikusok ízvilágát, mint a Lúdláb vagy a Rigójancsi, ráadásul hozzáadott cukor nélkül. A győztes édesség különlegességét a csokoládé és a meggy karakteres párosa adja. A kakaós-mandulalisztes piskótalapok közötti fahéjas, chiamagos meggyragut, enyhén édes tejcsokoládé krém keretezi. A rétegek között rejtőzik a csokoládés, ropogós elem is, melynek fő alkotórésze a kakaóbabtöret. A torta jó választás lehet a cukorbetegeknek, de mindenkinek ajánljuk, aki ügyel arra, milyen összetevőkből áll, amit elfogyaszt.

Részletek: magyarorszagcukormentestortaja.hu
További képek az Álmodozóról: https://bit.ly/Almodozo