Foodanalytica >> Szolgáltatások felhasználási terület szerint >> Allergének

Allergének

Sidebar Image

Élelmiszer allergének és jelölésük

Az élelmiszer allergének és élelmiszer intoleranciák az érintetteknél az adott élelmiszer alkotórészek fogyasztásakor túlérzékenységi reakciókhoz és panaszokhoz vezethetnek. Ezek gyakorisága az iparosodott országokban, gyermekeknél 4-8%, míg felnőtteknél mintegy 1 %.

A panaszok elkerülhetők a fogyasztóknak  az élelmiszerkben található szennyeződések, adalék- és beltartalmi anyagokró szóló tájékoztatásával.

Az élelmiszerek jelölését a hazai jogrendben irányadó 2003/89/EG EU-irányelv szabályozza. Ez 2005. 11. 25-től kötelezően előírja az allergének megjelölését a III. melléklet szerint. A termékek keresztkontamináció útján történő allergén szennyeződése ugyan nincs a rendeletbe foglalva, de az általános termékfelelősség keretein belül ezt is figyelembe kell venni.

Az EU allergén-toplistája (a 2003/89/EG EU-irányelv III. melléklete szerint):
Gliadin/glutén tartalmú gabonák, rákfélék, tojás, halak földimogyoró, szójabab, tej- és tejtermékek, laktózt is belértve, diófélék (mogyoró, dió, pekándió, paradió, kesudió, makadámia dió, Queensland-dió, mandula, pisztácia, szezám, zeller, mustár és az ál-allergén szulfit.

Az irányelvet módosító 2006/142/EC sz. rendelet értelmében 2008. december 23. óta a "lupin és lupintermékeket", ill. a "puhatestűeket és puhatestűekből származó termékeket" tartalmazó árukat is jelölni kell.

Mi az Aller-Gene©?

  • Vizsgálati program, mely az EU allergén toplistája alapján az allergénekre és összeférhetetlenségekre irányul
  • TÖBB, MINT ANALITIKA: Teljeskörű tanácsadás, rizikófelmérés, forgalomba hozhatósági tanácsadás szakértőink segítségével, tanácsadás a vizsgálatok összeállításához
  • International Food Standard (IFS) és Aller-Gene©:  Segítünk Önnek a termelésében az allergén összetevők, valamint a lehetséges keresztkontaminációk rizikófelmérésében és nyomonkövethetőségében. Kérje válaszunkat a jogszabályi változások alapján kidolgozott 13 kérdésünkre, melyet élelmiszerjogi szakembereink az Ön részére állítottak össze.

Az Eurofins e területen nemzetközoleg elismert, vezető tudósokat alkalmaz, akik a módszerek szabványosítását végző nemzeti és nemzetközi szervezetekkel, tudományos tanácsadókkal működnek együtt.

Az Eurofins testvérlaborjai által végzett módszerek az ISO 17025 szerint akkreditáltak és így a legmagasabb minőségi színvonalat biztosítják. A mi csapatunk rendszeresen és sikeresen vesz részt a területet érintő körvizsgálatokon.