Agroscience >> Talajtani szolgáltatások >> Gépi talaj-mintavételezés

Gépi talaj-mintavételezés

Sidebar Image

A tápanyag-utánpótlás a termelési költségek jelentős hányadát teszi ki. Már a ráfordítások nagysága miatt is fontos odafigyelnünk, hogy műtrágyázáskor mi alapján hozzuk meg döntésünket, hiszen egy rosszul megválasztott műtrágya összetétellel amellett, hogy költséget generálunk, még az adott növény terméshozamához sem feltétlen járulunk hozzá.

A talajvizsgálattal ezt a (költséges) döntésünket alapozzuk meg, ezért a szakszerű, reprezentatív talaj-mintavételezésen rendkívül sok múlik. Egy db átlagmintával több 10 tonna talaj tápanyag-ellátottságát reprezentáljuk. Nem mindegy, hogy átlagmintánk hány részmintából tevődik össze, valamint az, hogy a részminták állandóan az előírt mélységből származnak-e.

Erre jelentenek megoldást automatizált gépi mintavevőink, amelyekkel fáradtság nélkül nagy részminta szám (20-25 db részminta/ 5 hektáronkénti átlagminta) érhető el mindig a kívánt mélységből, kiváló minta minőség mellett.

Terepjárókra szerelt mintavevő berendezéseinkkel szántóföldi területek 0-30 cm mélységű mintavételi feladatait látjuk el, míg vontatott eszközeinkkel ültetvények kétrétegű 0-30; 30-60 cm mélységű mintavételezését vállaljuk akár keskeny sortáv esetén is.

Mintavevő egységeink 1 méter alatti pontosságú GPS készülékekkel felszereltek, amelyekkel a mintavételezés első lépéseként a területfelmérést (azaz a minta terület lehatárolását) végezzük el. A felmérés az egységes területalapú támogatások ellenőrzésekor alkalmazott technológiával és pontossággal készül el, így az igénylésre közvetlen is felhasználható. A felmérési anyagot a kérelem oldalára feltölthető formátumban is biztosítjuk (igény esetén terület-felmérési jegyzőkönyvet is készítünk).

Terület-felmérési szolgáltatásunk önálló szolgáltatásként 2012-től cm-es pontossággal is igénybe vehető!

A GPS technológia további előnye, hogy a mintavételi helyek koordinátái rögzíthetők, melyek így a későbbiekben (pl. a következő mintavételezés alkalmával) célirányosan újra felkereshetők, ezzel a technológiával kaphatunk pontos képet a táblák tápanyag-ellátottságának változásáról.

A mintavételi koordinátákhoz rendelt talajvizsgálati eredményekből színvonalas térképi anyag készíthető, amely alapjául szolgálhat a későbbiekben táblán belül differenciált input anyag (műtrágya, vetőmag, növény-védőszer) kijuttatás megvalósításához. Erről részleteket térinformatikai szolgáltatásoknál találhat.