Élelmiszer analitika >> Paraméterek szerint >> Molekuláris biológia

Molekuláris biológia, immunológia

Sidebar Image

A molekuláris biológiai és immunológiai módszerek egyre nagyobb szerepet kapnak mind az élelmiszer, mind a takarmány analitikában. A legmodernebb módszerek alkalmazásával az Eurofins számtalan mátrixot képes analizálni, köztük jónéhány igen bonyolultnak tartottat is.

A molekuláris biológiai és/vagy immunológiai módszerek alkalmazása jelenleg leginkább az allergének meghatározására irányul, amelyek a 2003/89/EC  módosító rendeletben (rendelet az allergének megjelöléséről) vannak felsorolva:

  • Gabonák gliadin/glutén tartalommal
  • Hal és héjas állatok
  • Tojás
  • Szója
  • Tej és tejtermékek, laktóz
  • Mogyorók, földimogyoró
  • Szezám
  • Zeller
  • Mustár
  • Pszeudo-allergén szulfit

A 2003/89/EC  módosító rendeletet módosító 2006/142/EC rendelet szerint 2007. december 23. óta azokat a termékeket is meg kell jelölni, amelyekj "lupint és lupinkészítményeket" vagy "puhatestűket és puhatestűből származó termékeket" is tartalmaznak. Ezek a módszerek többnyire az ELISA-ra (Enzym Liked Immuno Sorbent Assay) alapulnak, ahol egy antitest ismeri fel a keresett struktúrát (pl. egy fehérjét).

A molkuláris biológiai módszerek (DNS-alapú módszerek) a szervezetek örökítőanyagának részeit  mutatják ki. Ezeket a következőkre használják:

  • GMO (genetically modified organism) kimutatása
  • Állat és növényfajták meghatározása

Az Eurofins e területen nemzetközoleg elismert, vezető tudósokat alkalmaz, akik a módszerek szabványosítását végző nemzeti és nemzetközi szervezetekkel, tudományos tanácsadókkal működnek együtt.

Az Eurofins testvérlaborjai által végzett módszerek az ISO 17025 szerint akkreditáltak és így a legmagasabb minőségi színvonalat biztosítják. Munkatársaink rendszeresen és sikeresen vesznek részt a területet érintő körvizsgálatokon.