Élelmiszer analitika >> Paraméterek szerint >> Forgalomba hozhatósági vizsgálatok

Forgalomba hozhatósági vizsgálatok

Sidebar Image

Mindennemű élelmiszer vizsgálata, hogy azok megfeleljenek az élelmiszerjogi előírásoknak, specifikációknak vagy kereskedemi szabványoknak. Temékjelölés vizsgálata a csomagoláson, cimkén az élelmiszerjognak megfelelően.

A vizsgálatok terjedelme

A forgalomba hozhatóság vizsgálata a mindenkor érvényben levő törvények, rendeletek és irányelvek szerint. Az élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius) előírásainak való megfelelés vizsgálata. Összehasonlítás a kereskedelmi normákkal, specifikációkkal, termékjelölés vizsgálata az élelmszertörvény szerint (európai, nemzeti)

Vizsgálható termékek

  • Alkoholos italok
  • Sütőipari termékek
  • Diétás élelmiszerek
  • Tojás és tojástermékek
  • Üdaítőitalok
  • Készételek, mélyhűtött ételek
  • Zsírok és olajok
  • Hús és hústermékek
  • Hal és haltermékek
  • Gabona és gabonatermékek
  • Fűszerek és fűszernövények
  • Méz
  • Kávé
  • Kakó és csokoládé
  • Befőttek
  • Konzervek
  • Tej és tejtermékek
  • Táplálékkiegészítők
  • Nyersanyagok
  • Fagylaltok
  • Tea
  • Ételízesítők és szószok
  • Édesipari termékek
  • Egyéb élelmiszerek és összetevők

Érzékszervi Vizsgálatok

  •  Érzékszervi vizsgálat
  •  Érzékszervi vizsgálat előkészítés után
  •  Összehasonlító érzékszervi vizsgálat

Kémiai-fizikai vizsgálatok

  • Súly és elkészítés
  • Alalpanyag és tápértékanalízis (víz, hamu zsír, fehérje, szénhidrát, keményítő, ballasztanyagok, ásványianyagok, zsírsav spektrum, cukorspektrum)
  • Tápértékvizsgálat,
  • Adalékanyagok vizsgálata (tartósítószerek, édesítőszerek, színezékek, cukorhelyettesítők, antioxidánsok)
  • Vízaktivitás (aw-érték)
  • pH-érték
  • Vitaminok

Mikrobiológiai vizsgálatok

  • Összcsíraszám
  • Romlást okozó szervezetek (pl. élesztők, penészek)
  • Indikátorcsírák (pl. coliform csírák, E. coli)
  • Patogén csírák (pl. szalmonella, Staphyloccus aureus)

Speciális analitika

  • Speciális alkotók meghatározása (pl. theobromin, koffein, vanillin, vajsav, koleszterin, gyümölcstartalom, hústartalom)
  • Ásványi anyagok
  • Mikotoxinok (pl. aflatoxinok, ochratoxin A, patulin, fumonizin)
  • Nemkívánatos anyagok (pl. kumarin, morfin)
  • Szervetlen szennyeződések
  • Szerves szennyeződések
  • Allergének (pl. glutén, földimogyoró, mogyoró, laktóz, fehérje, szulfit)
  • GMO
  • Besugárzás
  • Radioaktivitás
  • Peszticidek
  • Toxinok
  • Állatgyógyászati szerek
  • Antibiotikumok